Taraftarlar Neden Kutuplaştı?



0 yorum



Yıllar yıllar önce büyüklerimiz maçları rakip taraftarlarla iç içe izlerken, şimdi ise maçları deplasmanlarda kafeslerde izler olduk. Tribün dışında can ciğer arkadaş olduğumuz kişiler ile tribünlerde birbirimize terörist muamelesi yapar hale geldik.



JoGanita.Net'te Engin Uzunoğlu'nun yazmış olduğu "Kazanmak ile Şartlandırılan Bir Toplumun Acınası Durumu" yazısını okuyunca "Ne oldu da biz taraftarlar kutuplaşmaya başladık" diye düşünmeye başladım. Uzunca düşünmeden sonra kutuplaşmaya sebep olan iki büyük etkenin etki ettiğini gördüm; basındaki satılmış kalemşörler ve sosyal medya.


Basında bulunan bazı satılmış, kendi tuttuğu takımın yöneticilerinin ve taraftarlarının yaptıklarının doğru, diğer takımların yönetici ve taraftarlarının her zaman yanlış yaptığına inanan kalemşörler taraftarlarının arasının açılmasında en büyük etken.


Televizyonlardaki spor programlarını incelerseniz bir çoğunda yorum yapanların tarafsız yorumculuktan uzaklaşarak, fanatik taraftarlar gibi yorum yaptıklarını görürsünüz. Bu kişilerin yorumlarını dikkatlice dileyip, analiz ederseniz olaylara bakış açılarının tamamen tek taraflı ve ortam gerici olduğunu görürsünüz.


Acı olan gerçek ise bu kişilerin yüzlerine gerçekler vurulduğu zaman canlı yayın, köşe yazısı, sosyal medya demeden karşılarında bulunan kişi veya taraftarlara hakaretler yağdırması. Daha acı olan gerçek ise kimsenin bu tür ortam gerici yorum yapanlara dur dememesi.


Bu tür yorumcuların yaptıkları hakaretler ister istemez taraftarları gerip, karşı karşıya getiriyor. Sosyal medyada başlayan tartışmalar sokaklara, tribünlere sıçrıyor.


Sosyal medyada başlayan tartışmalardan ne olur demeyin. Bundan bir kaç ay önce sosyal medyada organize olan olan taraftarlar "temiz futbol istiyoruz" diye UEFA'ya 10binlerce mail atmış ve karşılıklarını almışlardır.


Artık günümüzde taraftar gruplarının sosyal medyada vermiş oldukları beyanatlar tüm basın ve taraftarlarca takip edilmektedir. Verilen beyanlarda rakip takım taraftarlarına karşı en ufak laf atma dahi ortamın gerilmesine neden olmaktadır.


Temiz futbol, güzel oyun istiyorsak, bir taraftar olarak bilinçli hareket edip, rakip taraftarlara saygılı olmalıyız. Tabi bir yandan da basındaki satılmış kalemşörlerin temizlenmesi lazım.


Kalın sağlıcakla...

0 yorum:

Yorum Gönder

newer post Older Posts
Tema resimleri biyan tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.