Şenol Güneş, Taktisyenlik, Oyun Okuma



0 yorum


Şenol Güneş'in taktisyenliğinin ve oyunu okumasının yetersiz olduğunu düşünen taraftarlardan biriyim. Şampiyon olduğumuz ve şampiyonluğu kovaladığımız sezonlar bile Şenol Hoca aynı dakikalarda aynı oyuncu değişikliklerini yapmıştır. 

Şenol Güneş'in yönettiği Trabzonspor'da maç içerisinde yapacağı değişiklikleri maç öncesi tahmin etmekte ne taraftarlar zorlanmaktadır ne de rakip teknik direktörler. Günümüz futbolunda teknik direktörün hamlelerinin satranç müsabakasına benzediğini düşünürsek Şenol Hocanın bu düşüncesi kendisini dezavantajlı duruma düşürmektedir.

İki sezondur maçların 75.-80. dakikalarına berabere veya mağlup girdiğimiz zamanlar Şenol Hocanın uyguladığı tek taktik orta sahadan ceza sahası içerisine orta yaptırmasıdır. Bu taktiğin bu güne kadar işe yaradığını, takımı kurtardığını hatırlamamaktayım.  Bu taktikten daha vahim olanı rakip takım defansında hava toplarına hakim oyuncuların bulunduğu maçlarda bile bu taktiği denemesidir. Başarısız olduğu bariz belli olan taktiği sürekli denemesi Şenol Hocanın maç içerisinde B planının olmadığını göstermektedir.

Taktik konusundaki hatalarından bir tanesi de elindeki oyuncuların yeteneklerine göre taktik geliştirip, kadro kurmamaktadır. Kafasında bir taktik belirleyip, bu taktiğe göre kadroyu kurmaya çalışmakta. Haliyle bir çok oyuncu bu taktiklerde vasat oynamaktadır. Bir teknik direktör kafasındaki taktiği göre kadro kurmak istiyorsa sezon başında yapılan transferler bu taktiğe göre yapılmalıdır.

Şenol Hocanın oyunu okumasını da yetersiz buluyorum. Maçın gidişatına göre değil de ezbere göre Alanzinho, Henrique, Soner, Janko, Halil 5'lisinden hangileri oyunda yoksa onu oyuna sokmaktadır. Bu değişiklikler o kadar çok oldu ki artık Trabzonspor için sıradan bir olan haline geldi.

Örneğin; bir taraftar olarak maçlarda ezbere Alanzinho'nun oyuna girmesini değil de taktik gereği, rakibin zayıf noktasından faydalanmak için Alanzinho'nun oyuna girmesini görmek istiyorum. Alanzinho oyuna girildiği zaman yerden, hızlı paslaşarak atağa çıkılmalıdır. Alanzinho oyuna girdiği zaman orta sahadan doldur boşat yapılmamalıdır. Bu tür doldur boşat yapıldığı zaman Alanzinho'nun etkisi hiç olmayacağı için takım ataklarda 9 kişi kalmaktadır.

Trabzonspor şampiyon olduğu sezon bile Şenol Hoca bu hataları tekrarlamaktaydı. O dönem kadromuzun kaliteli olması bu hataların görülmesini engellemekteydi.

Oyuncu geliştirmede dünyanın en iyi teknik direktörlerinden birisi olan Şenol Güneş bu hatalarını düzeltirse çok rahat kendisini dünyanın en iyi teknik direktörleri arasında bulabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

newer post Older Posts
Tema resimleri biyan tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.